Alahai....PPSMI

Mengapa bila gabra orang suka cakap carca marba..... merapu tak tentu hala?? 'Orang' yang teman maksudkan di sini ialah orang politik.... terutama apabila mereka berhadapan dengan isu-isu ciptaan sendiri yang makan diri sendiri.


Kekadang... dalam demer merapu bercakap, demer lupa dan tak sedor yang 'auta' demer terserlah. Nampak sangat demer tu pembohong... yang jenis cuba cover line or jenis 'talk no bikin'. Sebelum ini, teman dah ceriter kisah istana agam Mat Tempe. Merapu sakan ler dia.... but in the end, bila hilang sabor, dia mencabar YB Ng dari Sekinchan supaya jualkan rumah dia. Bila cabaran disahut, dia pulak yang mengelabah. Tak sudah.... last-last, ngajak si YB Ng jumpa dia di mahkamah pulak!!! Samdol betoi Wak Tempe ni......


Aha.... bagus sangat ler tu.... bior terdedah semua nyer di mahkamah. Tapi .... tak syiuk jugak, takut-takut mahkamah diperkudakan untuk cover line gejala buruk orang UMNO dalam kerajaan. Orang UMNO ni, tangan demer udah tak boleh cuci taik yang berselepat di b****t demer, sebab tangan-tangan tu sibuk mencari pangkat, kedudukan dan mengaut kekayaan dunia. So.... that's why, they perlu balaci-balaci untuk dijadikan pencacai mencuci taik di b****t demer. Tak yah sebut sapa atau pihak mana yang jadi pencaci dan balaci demer, sebab.... Satu Malaysia udah sedia maklum.


Sekarang... teman nak ceriter pasal Muhyiddin Yassin dan PPSMI nyer. Dengan bangga nyer dia mengumumkan yang PPSMI akan ditalkinkan tetapi dalam masa tiga tahun iaitu 2012. Dia punyer senyum ler... sampai ke telinga. Nah ... permintaan rakyat telah kami turutkan. Agak nyer, begitu ler maksud senyum lebar nyer itu. Yang buat teman nak termuntah..... ialah apabila dia kata, ini bukan keputusan politik. Makna nyer... dia cuba kata, keputusan itu dibuat demi rakyat ler.... Amboi.... baik nyer UBN!!!


Bukan keputusan politik..... hotak hangpa!!! Kalau udah jenis manipulatif tu..... apa juga yang komer buat, tentu ada muslihat nyer..... pasti akan dimanipulasi punyer. Usah cakap banyak ler and don't banyak ceriter ya??? Sebenor-benor nyer, semua itu, bukan demi RAKYAT but demi SURVIVAL POLITIK demer semata-mata!!!


Apa tidak nyer.... bila si Muhyiddin umum saja yang PPSMI akan dikojolkan pada 2012, balaci-balaci dia, start guna isu tu untuk dijadikan bahan kempen di Manek Urai. Bukan ke teman dah kata.... PSSMI akan dijadikan senjata UBN di Manek Urai. Demer nak tunjuk yang demer ler yang prihatin nasib anak-anak Melayu di luar bandar. Demer ler..... yang prihatin pada perjuangan memartabatkan bahasa ibunda. Pigiraaahhh!!!!


Demer ingat.... PPSMI boleh jadi senjata tajam demer untuk sembelih PAS. Weh..... sorry ler ya??? Senjata yang baru komer dapat tu..... TUMPOI dan TAK LUT!!! PAS will remain strong, if not pun, stronger.... insyaAllah.


PAS has got senjata yang even stronger. Apa dia......??? MINYAK dan GAS!!! Komer pasti akan rentung di Manek Urai. Ini ler pembohongan dan pengkhianatan UMNO yang paling besor dan tak boleh dimaafkan oleh rakyat Kelantan.... termasuk ler di Manek Urai. Satu Malaysia mahu para pengundi Manek Urai AJAR dan TUMPORKAN UMNO


Berbalik kita pada ceriter PPSMI..... Muhyiddin kata, Che Det udah paham dan dia okay jer dengan keputusan kabinet Piem Satu Malaysia. Tup-tup..... Che Det meletup!!! Meroyan orang tua tu... Hangpa nak tau apa dia kata, hangpa baca sini. Klik-klik ler..... dan hangpa akan tahu tau mengapa dia meroyan.


Kesian kat Che Det.... Harapkan mentee, tapi mentee dah tak mau peduli, because, kata mentee... you're history. Now... I kemudi ini negeri, so.... whatever yang you dah buat tapi merugikan politik I.... I terpaksa ketepikan. Sooooorrrii.......... Nasib hang la Chet Det oi.....


Amboi.... bukan main ek sungguh Najib la ni. Mentang-mentang ler rating populariti nyer dah naik sikit!!! Jangan over-syiuk sangat... ya!!! Syiuk jangka pendek tak per.... jangka panjang, jangan mimpi ler.... sebab sooner or later, rakyat akan tahu dan nampak, muslihat dan auta komer. Eleh..... dapat merasa syiuk jangka pendek tu pun, sebab pandai meniru...... Meniru???


Aha.... The Great Magician turned CopyCat!!! Ha... ha.... ha.. ha... Tiru PR punyer dasar dan manifesto ler!!! Eleh.... baru cakap dan heboh jer... tapi implementation dan perlaksanaan nyer, don't know yet!!! Entah-entah.... talk only but not serupa bikin. Macam salesman.... pandai cakap dan kelentong untuk promote barangan jualan demer.... bila kita dah beli, baru sedar barangan tak der kualiti... TERTIPU!!!! KANTOI!!! So.... jangan percaya sangat dan jangan terpedaya. Belajor dari sejarah lalu. UBN.... tetap UBN!!! Dulu... kini.... dan selama-lama nyer......


Sasterawan Negara, Pak Samad Ismail pulak kata.... No way. Kalau nak mansuhkan.... masuhkan segera.... Kenapa nak tunggu-tunggu sampai tiga tahun lagi. Kalau masa nak implement dulu cepat.... why sekarang nak delay-delay pulak. Jom kita turun ke jalan. Demonstrasi kita weh.....!!! Hapuskan PPSMI segera!!!


Sana sini... kecoh orang bersembang pasal PPSMI. Ada yang mahu ia diteruskan dengan pelbagai alasan tetapi ada juga yang menolak.... juga dengan pelbagai alasan. Masing-masing ada rasional mereka sendiri....


Entah ler.... malas teman nak memikiorkan nyer. Pening kepala weh... Buat ler apa saja yang patut, asalkan yang mendapat manfaat ialah rakyat......

PPSMI: Survival politik atau demi rakyat???
M3M di Perakexpress.com

Sumber: http://motherof3mohd.blogspot.com/



 
Load Counter