Zaid Ibrahim Calon PR Di Hulu Selangor ?

Menurut laporan dari Malaysiakini, Datuk Zahid Ibrahim dipilih sebagai calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor. Beliau dijangka akan diperkenalkan secara rasmi sebagai calon Pakatan Rakyat di sebuah ceramah di Serendah, malam ini.

Zaid yang juga bekas menteri yang bertanggungjawab mengenai hal-ehwal perundangan ketika dalam barisan kabinet bekas PM, Pak Lah. Walaubagaimanapun, beliau telah melepaskan jawatan berkenaan sebelum Najib berjaya ambil-alih tempat Pak Lah. Tidak lama selepas itu, beliau telah dipecat oleh UMNO pada masa Najib PM Malaysia. Selepas itu, barulah beliau menyertai PKR.

Bagi PRO REFORM, beliau boleh dikatakan sebagai 'orang baru' dalam PKR, namun semangat perjuangan, jiwa dan naluri beliau sebenarnya sudah begitu bersama perti berkenaan. Zahid dikatakan sebagai calon terbaik bagi PKR untuk mempertahankan kerusi itu kerana pengalamannya yang luas.

Kerusi Parlimen Hulu Selangor kosong selepas penyandangnya Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia pada 25 Mac lepas akibat barah otak. Pada pilihan raya umum 2008, wakil rakyat PKR itu menewaskan calon Barisan Nasional Datuk G Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.


" Ya Allah berilah Hidayat, Hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda. Bantulah baginda. Begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya Allah selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya Allah bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "

 
Load Counter