PRU 13; Bau itu sudah "tengik" menyusuk hidung..

Bau-bauan yang menyucuk hidung ini semakin hari semakin kuat..sudah ada tanda-tanda bau-bauan itu semakin menyengat..bau-bauan tersebut adalah Pilihanraya Umum Ke 13 pada 2010..
Mari kita lihat perubahan cuaca politik yang menyebabkan bau-bauan PRU Ke13 semakin hampir mendekati rakyat Malaysia..


1- UMNO selesai mengadakan Perhimpunan yang dikatakan sudah dapat menaikan semangat para ahli-ahli untuk berubah dan mendambakan perubahan buat rakyat Malaysia diatas dokongan dan sokong slogan keramat Najib 1Malaysia..


2-Serangan BN di Selangor utk "menghitamkan" PR semakin berjaya dan sudah nampak hasilnya dengan melagakan DAP dan PAS dlm isu "arak"..


3-Isu kehilangan kepercayaan terhadap pimpinan PKR yang membawa lompatan jarak dekat Adun Pelabuhan Kelang menjadi "bebas"..


4-Isu kepala lembu yang berjaya mengucarkacirkan sokongan kaum india dan melayu di Shah Alam yang dapat digambarkan kecelaruan PR utk mempertahankan hak kaum dan agama masing-masing


5- PKR dalam kemelut untuk memilih kembali pemimpin yang benar-benar layak dan mampu berkhidmat setelah mengalami kejutan dengan beberapa siri lompatan dan perletakan jawatan Adun-Adun dikalangan mereka..
Dengan kemelut yang sedang dihadapi PKR ini amat mudah untuk menyerang PKR kerana pertahan mental ahli-ahli dan penyokongnya sedikit goyang dan goyah kini..


6- Dijangka akan ada lebih kurang 20 Ahli Parlimen atau Adun dari PR yang akan diseret ke mahkamah atas pelbagai kesalahan dan pertuduhan..isu ini akan dimainkan sepenuhnya media BN utk menunjukan bahawa setiap Adun atau Ahli Parlimen seolah-olah "Penjenayah" ianya akan dibongkar apabila sampai disaat-saat yang dinanikan mereka.


7-Nun diutara BN Kedah sudah siap sedia utk menggerakan jentera parti dan sudah melancarkan slogan baru iaitu BN Menang Kedah Senang..


8-Najib sudah melancarkan Belanjawan 2010 yang mana hampir 75% fokus utk memperkukuhkan survival BN dimata rakyat dengan limpahan wang ringgit yang bernilai juta-juta dan billion-billion..
Seterusnya pula Najib akan membentangkan cadangan Rancangan Malaysia ke 10 pada tahun hadapan untuk 2011-2015..
Hari ini (8/11/09) Najib sudah berada di Sabah dan mengambil kesempatan utk melontarkan pelbagai janji manis utk memajukan kembali Sabah..apatahlagi Sabah merupakan negeri yang amat kuat gempanya utk mengikuti tsunami yang melanda semenanjung...kesempatan itu juga diambil setelah PKR Sabah dilanda gempa dengan perletakan jawatan Naib Presiden PKR Jeffery Kittingan yg tidak berpuashati cara pengurusan PKR utk negeri Sabah.
Dijangka Sabah bukan lagi ancaman buat BN..ianya sudah dineutralkan oleh Najib..


9-Mana-mana dasar yang mendapat tentangan baik dikalangan rakyat atau rakan komponen BN sudah ditarik balik atau dibekukan..ini dapat dilihat kepada isu cadangan sekolah 1Aliran dimana Najib sendiri memperjelaskannya utk tidak dilaksanakan diwaktu-waktu terdekat ini.
Isu dasar baru NAP iaitu setiap Kereta yang berusia lebih 15 tahun hendaklah dirujuk dan diperiksa oleh Puspakom sebelum dapat kelulusan mendapatkan cukai jalan ditarik balik oleh MITI..atas alasan ianya ditolak oleh rakyat.
Untuk itu bagaikan ada sebab2 tertentu kenapa sengaja dikeluarkan arahan yang menjadi amarah rakyat tetapi kemudian ianya ditarik balik kerana bantahan rakyat...seperti hendak digambarkan bahawa kerajaan amat Peduli Rakyat kini..populariti BN semakin bersinar dengan langkah2 ini..


10-Dapat dilihat isu PKFZ akan berlarutan ke tarikh yang belum tentu dapat dipastikan..ianya mungkin disengaja-lewatkan untuk memberi peluang Kerajaan Najib mendapat mandat baru..begitu juga isu Kematian Pelik Teoh Beng Hock..ianya masih berjalan dan dijangka turut mengalami nasib yang sama..dipanjangkan tempoh perbicaraan dan belum tentu bilakah ianya akan brakhir..jika berakhir sekalipun..sedah ada kambing hitamnya..sekarang tengah dibela dan dimakan kenyang-kenyang..sebelum dikorbankan..
Isu kelewatan Projek Landasan Keretapi Berkembar juga dijangka mengalami nasib yang sama walaupun baru-baru ini digearkan oleh PAC..


11- PAS melalui saat-saat gegaran yang menggoncangkan seluruh badan politik itu dan semalam sudah berlangsung Seminar Politik yang meluluskan 5 resolusi..
Dijangka resolusi itu tidak dapat banyak membantu PAS utk kembali berada dilandasan seperti mana sebelum PRU ke12..kelewatan utk PAS berjaya mencium 'taik" tersebut akan diambil kesempatan sepenuhnya UMNO/BN utk membubarkan Parlimen/DUN dan seterusnya terbubarlah DUN Perak..tanpa desakan oleh PR..
Pembubaran DUN Perak dijangka berlaku serentak dengan pembubaran Parlimen..ini dapat dilihat setelah Mahkamah Persekutuan akan memberi keputusan rayuan PR Perak pada tarikh yang akan diberitahu kelak..bila..sudah tentu tidak ada kerana sudah tidak relevan lagi keputusan itu kerana pembubaran Parlimen /DUN..


12-Kelantan sudah mendapat apa yang dihajati pemimpin mereka..walaupun tidak mendapat wang royalti tetapi wang ehsan akan diberi oleh kerajaan pusat..
Kini dijangkan UMNO Kelantan akan mendapat suntikan semangat baru..setelah pasukan bola sepaknya berjaya masuk ke final Piala Malaysia kini kantung mereka akan terisi dengan wang ehsan pula..sudah tentu dana seperti ini amat2 diperlukan untuk merampas Kelantan ditangan PAS..
Bagi PAS jika ia menolak sekeras-kerasnya wang ehsan tersebut..isu itu akan dimainkan pula oleh UMNO/BN..sudah tentu manipulasi media akan menjerumuskan PAS Kelantan ke lembah hina iaitu sengaja hendak membiarkan rakyat Kelantan tidak dapat langsung merasai wang yg sepatutnya menjadi hak mereka..kata mereka tak dapat wang royalti pun tak apalah..wang ehsan pun jadi la..


13-UMNO mendabik dada dengan kemenangan PRK Bagan Pinang yang disifatkan kemenagan
moral yang amat dinantikan untuk menaikan semula semangat ahli-ahlinya untuk terus menguasai Malaysia dan seterusnya mengkayakan kroni-kroni yang ketika ini semakin hari semakin berpeluh memikirkan nasib mereka tanpa BN..


14-MIC kini bukan sandaran untuk BN mendapatkan sokongan masyarakat kaum India..sudah ada parti alternatif yang dijangka dapat menarik kembali sokongan mereka setelah tertubuhnya Parti Makkal Sakthi..dijangka juga..Parti Makkal Sakthi (PMS)ini akan menindas PPP dan IPF..perkongsian kerusi akan berlaku diantara MIC dan PMS mungkin 50-50...
Masalah MIC kini bukan lagi masalah bersama BN..


15-MCA dijangka akan tamat kemelut masalah mereka sebelum berlangsungnya PRU ke13..dan kini Najib sudah bersedia utk campur tangan jika diminta oleh MCA..dan hampir pasti Najib akan diminta campur tangan..


16-Gerakan juga sudah layu dengan termakan pujukan berbisa oleh satu "tenaga"..dan kini kembali bersemangat utk bersama BN didalam PRU ke13..jika ketiadaan "tenaga" itu sudah tentu kita akan dapat lihat satu lagi komponen PR iaitu Gerakan..namun sudah terlambat.."tenaga" itu sudah membahamnya..


17-Ketua Pembangkan Anwar Ibrahim adalah penentu samada PRU ke 13 berlangsung atau tidak..seandainya beliau akan kembali menghuni sel penjara akibat kekalahan didalam perbicaraan pertuduhan "liwat"..sudah pasti PRU akan berjalan dan berlangsung seberapa segera sesudah Anwar dihantar ke sana..maka hilanglah nahkoda/ikon buat PR..dan amat mudahlah kempen BN utk sekali lagi diberi mandat memerintah Malaysia..


Semua ini sengaja ditulis utk renungan sahaja..ianya datang dari technician "pekak" yang tiada nilai..

Sumber: http://apadianie.blogspot.com/

 
Load Counter